Terug naar overzicht

Welke elektrische step moet ik kiezen? Wij geven 5 tips

Welke elektrische step moet ik kiezen? Wij geven 5 tips

Een e-step, ook wel de elektrische step genoemd, is een handig vervoermiddel waarmee je jezelf makkelijk en ook relatief snel kunt rondbewegen. Denk aan bijvoorbeeld op een camping wanneer je van je caravan naar het winkeltje wil rijden of aan boodschappen doen wanneer je thuis bent. Je kunt er zelfs mee naar je werk. Of naar het treinstation of de bushalte. De elektrische step wordt alsmaar populairder. Het is nu ook goed om te weten waar je op moet letten voor wanneer je er eentje wil kopen. Daarom bespreken we in onze blog de belangrijkste zaken om op te letten.

Is de step door het RDW goedgekeurd?

Het is belangrijk om een elektrische step te kopen die ook door de RDW is goedgekeurd. Want dan mag je met de e-step ook de openbare weg op. Een e-step met trapondersteuning is vrij te gebruiken. Natuurlijk moet je jezelf aan geldende verkeersregels houden, maar een rijbewijs en een helm dragen zijn niet verplicht. Tenzij je kiest voor de e-step met gashendel. Dan moet je minimaal 16 jaar oud zijn, een rijbewijs hebben en een helm dragen. Daarnaast moet de step ook nog steeds goedgekeurd zijn door de RDW. De StapStep Lite is een e-step met trapondersteuning en dus ook goedgekeurd door de RDW.

Type banden van een e-step

Waar je ook op moet letten is welke type banden een elektrische step heeft. Het ene model heeft luchtbanden terwijl een ander model is voorzien van massieve banden. Een groot voordeel van de massieve band is dat die niet lek kan gaan. Maar de demping is dan wel een stuk minder. Rijd je vaak of kiezels, wegen vol oneffenheden of wat ruiger terrein? Dan heeft een elektrische step met luchtbanden meer voordelen. Dat rijdt een stuk prettiger. Een nadeel is alleen dat je de band moet plakken als die lek gaat. Dat werkt precies hetzelfde als wanneer je fietsband lek is.

Is het stuur in te klappen?

Een belangrijk onderdeel van de elektrische step is het stuur. En nu vraag je jezelf waarom dat zo is. Heel simpel om het feit of je te maken hebt met een vast stuur of een inklapbaar stuur. Een inklapbaar stuur biedt voordelen, want door de e-step in te klappen kun je ‘m ook makkelijker meenemen en opbergen. Denk bijvoorbeeld wanneer je met het openbaar vervoer naar je werk gaat. Je gaat met de e-step naar het treinstation of de bushalte, je klapt ‘m in en je neemt ‘m mee en op de de plaats van bestemming rijdt je van het treinstation of de bushalte naar je werk. Ideaal, toch?

Accucapaciteit van de e-step

De accucapaciteit van een e-step is ook belangrijk, want hoe meer capaciteit je hebt des te langer je ermee kunt rijden. De meeste e-steps hebben een bereik van tot wel 20 kilometer, maar controleren kan geen kwaad. Dan weet je zeker dat je de e-step goed kunt gebruiken zonder dat je ‘m tussentijds vaak hoeft op te laden. Bij elektrische steps met een kleinere accu moet er vaker geladen worden. Met als logisch gevolg dat de accu sneller slijt en kapot gaat.

Terug naar overzicht