Terug naar overzicht

Hoe moet je een elektrische step opladen?

Hoe moet je een elektrische step opladen?

Je bent de trotse eigenaar van een e-step of je bent gewoon nieuwsgierig over hoe je een elektrische step kunt en zelfs moet opladen als je er eentje wilt kopen. Nu lijkt het allemaal kinderlijk eenvoudig om een step op te laden en weer te gebruiken, maar er zijn zeker een aantal handige tips en trucs te geven over het correct opladen van een e-step. Het is belangrijk om deze handige tips en trucs op te volgen om een lange levensduur van je batterij te garanderen. In onze blog vertellen we alles over hoe je een elektrische step moet opladen.

Elektrische step afkoelen

De eerste en ook wel de belangrijkste tip die we kunnen geven is om de step te laten afkoelen voordat je ‘m oplaadt of hebt opgeladen. Wanneer je op de step hebt gereden is de accu van de step warm tot heet en een hete accu kan ervoor zorgen dat die minder goed oplaadt. Dat geldt ook wanneer de step een aantal uren aan de lader heeft gehangen. De accu is dan ook warm en het is niet zo slim om direct na het verwijderen van de lader te gaan rijden. Laat de step simpelweg een aantal minuten (ongeveer 5 tot 10 minuten) afkoelen voordat je gaat laden of weer gaat rijden. Dan blijft de accu ook het beste en langste werken.

Opladen in een droge en koele omgeving

De elektrische step kun je het beste in een droge omgeving opladen. Denk bijvoorbeeld aan een goed geïsoleerde (of op z’n minst waterdichte) schuur of in de hal. Gooi geen verlengsnoer naar buiten om de e-step die voor de deur of in de tuin staat op te laden. Vocht kan zowel het contactpunt op de elektrische step als de lader beschadigen en je hebt zelfs kans op kortsluiting! Met als gevolg een defecte oplader of zelfs een defecte e-step. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Een andere tip is om de step niet in een te warme omgeving weer op te laden, want warmte kan voor een extra verhitting van de accu zorgen. En we hebben al eerder genoemd dat warmte en een accu geen vrienden van elkaar zijn.

Gebruik altijd de originele meegeleverde lader

Het is verleidelijk om na een defecte lader een lader van een derde partij te kiezen. Die zijn immers een stuk goedkoper, maar vaak bieden zij een andere spanning aan dan de laders die worden meegeleverd. Met als gevolg dat de lader te zwak is en de accu langer nodig heeft om vol te laden of juist dat de spanning te hoog is en de accu te snel wordt opgeladen. Het kan zelfs voor overspanning zorgen dat kan een negatieve invloed op de levensduur van de accu hebben. In extremis kan een accu zelfs exploderen met alle gevolgen nadien! Is je lader defect? Koop dan een originele lader van het merk en één die ook de juiste spanning levert.

Volg de handleiding en sluit de lader correct aan

De lader kan er feitelijk maar op één manier in. Dus daar hoef je het hoofd niet over te breken. Maar de volgorde waarin je de lader aansluit wel! De truc is om eerst de lader in het stopcontact te steken en om vervolgens de lader in de elektrische step te steken. Mocht er overspanning zijn of kortsluiting ontstaan, gaat op die manier hooguit je lader defect en niet de gehele e-step. Echter is het belangrijk om altijd de instructies van een handleiding te volgen. Als hierin specifiek wordt vermeld dat je de lader eerst in de e-step en vervolgens in het stopcontact moet steken, moet je deze aanwijzing ook nauwkeurig opvolgen.

Terug naar overzicht