Terug naar overzicht

Welke elektrische step mag op de weg?

Welke elektrische step mag op de weg?

Je bent van plan om een elektrische step te kopen en dat is natuurlijk een uitstekende beslissing! Met een e-step kun je jezelf namelijk door het drukke verkeer manoeuvreren en het is ook een product die je makkelijk meeneemt in het openbaar vervoer of als je op je bestemming bent aangekomen. Zeker de StapStep Lite die volledig in te klappen is en daardoor ook enorm handzaam is. Maar de grote vraag is natuurlijk met welke elektrische step je de weg op mag. In onze blog vertellen we hier meer over.

Elektrische step met trapondersteuning

Een e-step is eigenlijk geen volledige elektrische step. Er is een motor aanwezig die je helpt om sneller vooruit te komen wanneer je stept. Je moet dus altijd zelf nog het vervoermiddel in beweging brengen en ook gaande houden. Vergelijkbaar met dat van een elektrische fiets waarbij de motor je alleen ondersteunt tijdens het trappen. Deze e-steps zijn doorgaans legaal en je mag er dus ook de weg mee op! Je hoeft geen rijbewijs te hebben, een helm te dragen of de minimale leeftijd van 16 jaar te hebben.

Gekeurd door de RDW

Maar er zit wel een addertje onder het gras, want de elektrische step moet door de RDW zijn goedgekeurd. Elektrische steps die niet zijn goedgekeurd mogen alleen op eigen terrein worden gebruikt. Ga je toch met een illegale e-step de weg op? Dan riskeer je een boete van € 390,- en de politie kan en mag zelfs je vervoermiddel in beslag nemen. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Bij een volledige elektrische step is het niet alleen belangrijk om te controleren of de step voor de RDW is goedgekeurd, maar je moet ook de minimale leeftijd van 16 hebben en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs en je moet ook een kenteken hebben. Het is altijd verplicht bij zowel volledig elektrische steps als e-steps met trapondersteuning om jezelf te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid.

Neem de verkeersregels in acht

Logischerwijs moet je hoe dan ook de verkeersregels in acht nemen wanneer je met je e-step de weg op gaat. Je moet gewoon stoppen voor een verkeerslicht als die op rood staat, rechts heeft vrijwel altijd voorrang en je moet natuurlijk zoveel mogelijk rechts blijven rijden. Deze verkeersregels zijn niet anders dan wanneer je op een andere wijze deelneemt aan het verkeer. Of je nu wandelt, fietst of in een auto zit. De regels zijn er natuurlijk voor de veiligheid van zowel jezelf als anderen.

Draag voor de zekerheid een helm

In het kader van veiligheid is het zeker te adviseren om ook een helm te dragen. Ook al ben je daar niet toe verplicht als je op een elektrische step met trapondersteuning rijdt. Het is voor je eigen veiligheid. Ondanks dat een e-step doorgaans niet harder dan 25 km/u gaat, kun je altijd nog lelijk ten val komen. Met alle gevolgen nadien. Met een goede helm is je hoofd in ieder geval goed beschermd en kun je met een iets veiliger gevoel de weg op.

Terug naar overzicht