Terug naar overzicht

Wanneer moet je de banden van een elektrische step vervangen?

Wanneer moet je de banden van een elektrische step vervangen?

De elektrische step is een heel mooi vervoermiddel en veel mensen maken er dan ook graag gebruik van. Een e-step is licht in gewicht en dus eenvoudig mee te nemen terwijl je ook van andere voordelen geniet. Zoals het eenvoudig manoeuvreren tussen het verkeer en de kostenbesparingen op benzine en onderhoud. Maar net als ieder ander vervoermiddel heeft een elektrische step ook banden. Die kapot kunnen gaan, met lucht gevuld moeten worden of zelfs compleet vervangen moeten worden. Maar wanneer moet je de banden van een elektrische step vervangen? In onze blog geven wij het antwoord.

Verschillende typen banden

Elektrische steps worden met verschillende typen banden geleverd. De ene fabrikant kiest voor de luchtband terwijl de ander juist de massieve band prefereert. Beiden bandsoorten hebben zo hun voor- en nadelen. Zo zorgen luchtgevulde banden voor een veel betere demping, maar massieve banden hebben weer als voordeel dat ze niet lek kunnen gaan. Welke bandsoort je kiest is afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Ben je zelf wel handig met gereedschappen om een lek te repareren en wil je wel genieten van de meest ideale demping op een weg vol met oneffenheden? Dan is de luchtband zeker de betere optie.

Hoe repareer je de luchtband van een e-step?

De banden van een e-step kun je feitelijk net zo eenvoudig repareren als de band van een fiets. Je hebt dus gewoon een goede reparatie kit nodig die je altijd bij je hebt. Natuurlijk is een luchtpomp – of een goede fietspomp – ook geen overbodige luxueuze. Kies dan voor een handzaam model, want op en in de step heb je weinig ruimte om een grotere fietspomp mee te zeulen. Maar gelukkig zijn er ook kleinere modellen die makkelijk in een rugtas passen en feitelijk net zo effectief zijn.

Hoe repareer je de massieve band van een elektrische step?

Goede vraag en het antwoord is simpel. Een massieve band hoef je namelijk niet te repareren. Heeft de band dan een levenslange levensduur?  Nee, want ook deze banden gaan kapot. Afhankelijk van het belastbare gewicht en hoe intensief de step wordt gebruikt. Het verwisselen van een massieve band is in de regel ook moeilijk dan bij een step met luchtbanden. Je kunt hier dan ook het beste een professional voor inschakelen.

Wanneer moet je de banden vervangen?

Of je nu kiest voor luchtbanden met of zonder tube of voor massieve banden, je zou ze een keer moeten vervangen! Dat is bij een motor, fiets, snorfiets, scooter of auto niet anders. Banden slijten! Hoe meer je rijdt des te sneller de banden vervangen moeten worden. Dat is bij de e-step niet anders. In de regel moet je ze vervangen op het moment dat de banden nagenoeg geen profiel meer hebben. Dat houdt in dat je minder grip hebt en dat de kans op uitglijden en dus ongelukken groter is. Logischerwijs moet je de banden ook vervangen als ze defect zijn en niet meer te repareren zijn. Wil je echt zeker weten of vervanging noodzakelijk is? Vraag dan altijd om advies van een expert.

Terug naar overzicht