Terug naar overzicht

Kan je een elektrische step zomaar opvoeren?

We vallen direct met de deur in huis, want het is niet illegaal om een elektrische step op te voeren! Zolang de constructiesnelheid niet overschreden wordt. Dat is toch heel interessant voor trotse eigenaren van de e-step die de 25 kilometer per uur wel iets aan de trage kant vinden. Het is natuurlijk al sinds de introductie van de motor- en bromfiets een populair fenomeen. Vooral onder de jongeren die hun tweewieler willen opvoeren naar een hogere maximale snelheid. Wij vertellen in onze blog meer over het opvoeren, hoe je het doet en vooral waar je rekening mee moet houden.

Het model van de elektrische step is belangrijk

Nu komen al de eerste struikelblokken aan bod, want het is wel een feit dat niet iedere step op te voeren is. Een aantal modellen zijn zeer lastig op te voeren. Als het opvoeren echt van belang is moet je dus op zoek gaan naar modellen die wel zijn op te voeren. Denk dan aan modellen waarbij de snelheidsbegrenzer toegankelijk en te verwijderen is, producten waarbij de batterij te bereiken is en aan elektrische steps met luchtbanden en centraal geplaatste motoren. Een elektrische step met een snelheidsbegrenzer en batterij die niet toegankelijk zijn, een enkele motor en een verzegelde loodzuur accu zijn doorgaans niet of in ieder geval veel lastiger op te voeren.

Hardware- of softwarematig opvoeren

Er zijn twee wegen te bewandelen om de e-step op te voeren. Hardwarematig of softwarematig. Bij een hardwarematige modificatie kun je bijvoorbeeld de snelheidsbeperkende kabel verwijderen of vervangen of je kunt bijvoorbeeld een andere snelheidsregelaar installeren. Een andere snelheidsregelaar monteren is wel de meest moeilijke stap die er is om een elektrische step sneller te laten rijden. Dus waag je er niet aan als je er geen of weinig verstand van hebt. Softwarematige handelingen zijn daarentegen de meest eenvoudige oplossingen. Je kunt namelijk de software via een app aanpassen of updaten en bijvoorbeeld de P-instelling op het display van een e-step wijzigen.

Goed opladen en bandenspanning controleren

Je kunt de e-step ook harder laten rijden door alleen al de accu goed op te laden, zodat de e-step ook de capaciteit heeft om sneller te kunnen rijden. En logischerwijs moet je de bandenspanning regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat de elektrische step zo min mogelijk meer weerstand heeft. Minder weerstand houdt in dat je ook harder kunt rijden. Dus vaak de banden van een elektrische step met luchtbanden iets harder oppompen kan al voor meer snelheid zorgen.

Geen garantie!

Ga je de e-step modificeren en aanpassen? Dan is het wel belangrijk om te weten dat je geen aanspraak meer kunt maken op de garantie. De fabrikant kan immers niet aansprakelijk zijn voor de wijzigingen die je zelf aan de elektrische step hebt toegepast. Ook als je bijvoorbeeld een verkeerde modificatie monteert, kan de accu defect raken. Gezien het feit dat dit het duurste onderdeel van de e-step is en dat je na de modificatie geen recht meer op de garantie hebt, is het dus slim om eerst goed na te denken of dat het je wel waard is om je elektrische step harder te laten rijden.

Terug naar overzicht