Terug naar overzicht

Kan een elektrische step tegen regen?

Je hebt een elektrische step en nu vraag je jezelf af of je het vervoermiddel ook in de regen kunt gebruiken. Of dat het mogelijk is om een e-step in de regen te laten staan. Dat zijn goede vragen en het spreekt voor zich dat elektriciteit en water geen vrienden zijn. Er kunnen vervelende situaties optreden wanneer elektrische onderdelen nat worden. Denk aan defecten, maar ook aan ernstige zaken zoals kortsluiting! In onze blog vertellen we meer over de waterdichtheid van de elektrische step en of een elektrische step tegen regen kan.

Waterdichte e-steps

De waterdichtheid van e-steps wordt vaak aangeduid met bijvoorbeeld ‘100% waterdicht’, maar een echt volledige waterdichte elektrische step is lastig te vinden. Dat wil niet zeggen dat je het product niet in de regen kunt gebruiken. Je kunt in de regen steppen als je dat wilt, want veel onderdelen van de e-step zijn afgeschermd. Met uitzondering van bijvoorbeeld de aansluit- en oplaadpoortjes van een display en een accu. De grote vraag is natuurlijk hoe veilig het is om met een e-step door de regen te gaan rijden. Ten eerste kan je te maken krijgen met een iets gladder wegdek en je zicht wordt natuurlijk beïnvloedt. Dat laatste zou je eventueel kunnen oplossen door een helm met een vizier te dragen.

Hoe weet je of een elektrische step waterdicht is?

Het is vrij eenvoudig om te ontdekken of een elektrische step waterdicht is. De waterdichtheid van producten wordt namelijk in de regel aangeduid met een IP-certificering. IP staat voor ‘Ingress Protection’ en vrij vertaald betekent het beschermingsgraad. Een IP-certificering wordt altijd omschreven als IPX gevolgd door een cijfer. Producten bevatten een IP-certificering van IP 0x tot en met IP 9x. Waarbij de waarde 0x gelijkstaat aan een product die niet stof- of waterdicht is en logischerwijs de waarde 9x gelijkstaat aan een volledig water- en stofdicht product. Vanaf IP 5x kun je ervan uitgaan dat producten bijna volledig of geheel stof- en waterdicht zijn. De StapStep Lite heeft een IP-certificering IPX 54 en is dus stof- en sproeidicht. Dus bestendig tegen bijvoorbeeld regenwater!

In de regen opladen

Nu komt het spannendste deel van onze blog, want kun je dan ook een e-step in de regen opladen? In theorie zeggen we van wel, maar is het ook slim om te doen? Wanneer het water een weg vindt naar de oplaadpoort kan er namelijk kortsluiting ontstaan. Dus we adviseren om de e-step altijd in een vrij koele en droge omgeving op te laden. Zo voorkom je defecten en vervelende situaties. Ook het in de regen parkeren van een elektrische step is af te raden. Natuurlijk is het mogelijk, maar vocht kan schade toebrengen aan bijvoorbeeld de openingen die er zijn. Met als gevolg dat de accu en elektronica van de e-step defect raken. En dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen! Gelukkig is bijvoorbeeld de StapStep Lite eenvoudig in te klappen, op te bergen en mee te nemen. Dus je hoeft de e-step ook niet in de regen te laten staan!

Terug naar overzicht