Terug naar overzicht

Is een elektrische step legaal op de Nederlandse weg?

Is een elektrische step legaal op de Nederlandse weg?

De elektrische step is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en dat is ook niet zo vreemd! Met een elektrische step – ook wel de e-step genoemd – kun je jezelf makkelijk rondbewegen. Zelfs door smalle straatjes en steegjes waar het iets drukker is of waar simpelweg geen ruimte is voor een auto of een scooter. Waarom de e-step zo populair is heeft vooral te maken met het feit dat je geen schadelijke stoffen uitstoot, want de step is immers elektrisch en dus ook beter voor milieu. Maar de vraag die je jezelf wel moet stellen is of een elektrische step legaal is op de Nederlandse weg. In onze blog geven wij hier een duidelijk antwoord op.

De elektrische step moet door de RDW zijn goedgekeurd

Je mag alleen met een elektrische step op de openbare weg rijden als de step door de RDW goedgekeurd is. Maar wat houdt dat precies in? In de regel is de e-step met trapondersteuning altijd goedgekeurd en je hebt weinig verplichtingen. Je hebt geen rijbewijs of een kenteken nodig en iedereen mag er op rijden. Volledig elektrische e-steps met een gashendel worden door het RDW als bijzondere bromfiets geclassificeerd. Je mag hier alleen de openbare weg mee op als die is goedgekeurd en je moet ook aan bepaalde verplichtingen voldoen. Zoals een minimumleeftijd van 16 jaar hebben en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs en een kenteken.

Wat gebeurt er als de e-step niet door het RDW is goedgekeurd

Wanneer de e-step niet door het RDW is goedgekeurd mag je er ook simpelweg niet de openbare weg mee op. Ook niet als je in bezit bent van een bromfietsrijbewijs, een kenteken en een verzekering. Je mag met deze e-steps alleen op eigen terrein rijden. Dus het is altijd goed om te controleren of de elektrische step die je koopt ook daadwerkelijk door de RDW is goedgekeurd. Anders riskeer je niet alleen een boete van € 390,-, maar de politie mag de step dan ook in beslag nemen. Dat wil je natuurlijk voorkomen, want voorkomen is immers beter dan genezen.

Wanneer je met een elektrische step op de openbare weg rijdt

Zoals gezegd mag je alleen met goedgekeurde e-steps de openbare weg op, maar je hoeft je verder niet druk te maken om een minimumleeftijd, het halen en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs en het verplicht dragen van een helm. Uiteraard is het advies om wel altijd een helm te dragen voor je eigen veiligheid. Ondanks e-steps niet vreselijk hard gaan kun je toch letsel oplopen als je lelijk ten val komt. Het is wel verplicht om je e-step te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid.

Daarnaast moet je wel de verkeersregels volgen. Je moet op het bromfietspad en zoveel mogelijk rechts rijden en je moet ook gewoon stoppen voor een verkeerslicht. Je mag ook niet appen of bellen op een e-step, maar handsfree bellen of naar muziek luisteren mag dan weer wel. In dat opzicht verschillende verkeersregels niet met wanneer je bijvoorbeeld op een elektrische of normale fiets rijdt.

Terug naar overzicht