Terug naar overzicht

Elektrische step zonder rijbewijs. Mag dat?

Elektrische step zonder rijbewijs. Mag dat?

Een elektrische step is een handig al dan niet het meest handige vervoersmiddel dat je momenteel kunt kopen. Met een elektrische step heb je namelijk een bepaalde vrijheid. Je manoeuvreert je eenvoudig door het verkeer, zelfs de meest smalle straatjes en steegjes zijn eenvoudig te bereiken en en doorheen te rijden en je hebt geen last meer van vervelende opstoppingen en verkeerslichten. In dat opzicht is een e-step zowel een tijd- als kostenbesparende oplossing. Ook gezien het feit dat de elektrische step niet op benzine, maar op elektriciteit werkt. Maar mag je zonder rijbewijs met een elektrische step de openbare weg op? In onze blog geven wij hier antwoord op.

Geen rijbewijs nodig!

Voor een elektrische step met trapondersteuning heb je geen rijbewijs nodig. Je hoeft ook niet aan een minimale leeftijd te voldoen en je hebt ook geen zaken, zoals een verzekering nodig. Je mag er ook de openbare weg mee op! Een e-step met trapondersteuning is namelijk een vervoermiddel dat niet harder gaat dan 25 kilometer per uur en dat je zelf de step ook in beweging moet brengen en houden. Je geniet alleen van ondersteuning van een elektromotor en je moet om ongeveer de 8 seconde zelf steppen. Dat houdt dus ook in dat je geen helm hoeft te dragen al is het natuurlijk wel slim om er altijd eentje te dragen om vervelend letsel te voorkomen wanneer je valt of uitglijdt.

E-step en de regels waar je jezelf aan moet houden

Met een elektrische step mag je heel veel, maar er zijn wel een aantal regels waar je jezelf aan moet houden. Je mag bijvoorbeeld geen elektrische apparaten vasthouden wanneer je op de step staat en aan het rijden bent. Dus appen of bellen mag niet. Handsfree bellen mag natuurlijk wel. In dat opzicht zijn de regels hetzelfde als wanneer je op een (elektrische) fiets rijdt. Je moet de elektrische step ook verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid. Ook wel de WA-verzekering genoemd.

Verkeersregels volgen

Zoals gezegd verschillende regels van op een (elektrische) fiets of een e-step rijden niet veel van elkaar en je moet je dus ook houden aan de verkeersregels. Je mag dus alleen op het bromfietspad rijden en het liefste ook zoveel mogelijk rechts rijden. Zoals gezegd mag je alleen handsfree bellen of naar muziek luisteren en appen op de e-step is niet toegestaan. Tenzij je stilstaat. Logischerwijs mag je ook geen elektrische step besturen onder invloed van alcohol of drugs. Wanneer je bepaalde medicatie gebruikt die het reactievermogen kunnen beïnvloeden is het ook niet toegestaan om op de e-step te rijden.

E-step geclassificeerd als bijzondere bromfiets

Wanneer een e-step geclassificeerd wordt als een bijzonder bromfiets gelden er andere spelregels. Dan moet je wel minimaal 16 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs. Je moet de e-step ook verzekeren en je hebt een kenteken nodig die door het RDW wordt uitgegeven. Deze steps hebben doorgaans ook een gashendel en zijn volledig elektrisch. En je mag er alleen de weg mee op als de RDW het vervoermiddel heeft goedgekeurd.

Terug naar overzicht